Çevre

Denizler Neden Tuzludur ? Göller Neden Tuzsuzdur?

Denizlerin neden tuzlu olduğdur hiç merak ettiniz mi? Peki ya göllerin neden tuzlu olmayabileceğini düşündünüz mü? Denizi neyin tuzlu yaptığına ve denizlerin diğer su kütlelerinden neden farklı bir kimyasal bileşene sahip olduğunu inceleyelim.

Deniz Neden Tuzludur

Denizler dünyanın oluşumundan bu yana oldukça uzun zamandır varlar, bu uzun zaman içerisinde denizlerde yaşayan basit yapılı canlılar ve volkanik aktiviteden dolayı yeraltından fışkıran gazlar suya bazı mineraller eklendi . Ayrıca atmosferdeki suda çözünen karbondioksit, mineralleri çözen zayıf karbonik asit oluşturur . Bu mineraller çözündüğünde, suyu tuzlu yapan iyonlar oluştururlar. Okyanustan su buharlaşırken geriye tuz kalır. Tüm bunlara ek olarak nehirler okyanuslara akarak yağmur suyu ve akarsular tarafından aşındırılan kayalardan ilave iyonlar getirir.

Göller Neden Tuzlu Değildir

Aslında bu gerçekten garip ! Göller de suyunu akarsulardan ve nehirlerden alır. Göller de aynı denizler gibi yerle temas halindedir. Peki ya neden tuzlu değiller? Aslında, bazıları göller tuzludur! İçanadoluda olan Tuz Gölü’nü ve Ölü Deniz’i düşünün. Bu örneklerini verdiğimiz büyük göller gibi diğer küçük göller de pek çok mineral içeren, ancak tadı tuzlu olmayan sularla doludur.

Evet aslında göller minerallidir ancak tuz tadında değil! Peki ya bu tada ne sebep oluyor? Kısmen, sodyum iyonları ve klorür iyonları içeriyorsa, suyun tuzlu tadı olduğu içindir. Bir göl suyunun içerisinde bulunan mineraller fazlaca sodyum içermiyorsa, göl suyunun tadı tuzlu olmayacaktır. Göllerin tuzlu olmamalarının bir başka nedeni de göl suyu yer yüzü şekilleri sebebiyle denize doğru yolculuğuna devam ederek gölleri terk etmesidir .

Yağmurdan Sonra Toprak Neden Güzel Kokar ?

Kaynaklar

  • Anati, D. A. (1999). “The salinity of hypersaline brines: concepts and misconceptions”. Int. J. Salt Lake. Res. 8: 55–70. doi:10.1007/bf02442137
  • Eilers, J. M.; Sullivan, T. J.; Hurley, K. C. (1990). “The most dilute lake in the world?”. Hydrobiologia. 199: 1–6. doi:10.1007/BF00007827
  • Millero, F. J. (1993). “What is PSU?”. Oceanography. 6 (3): 67.
  • Pawlowicz, R. (2013). “Key Physical Variables in the Ocean: Temperature, Salinity, and Density”. Nature Education Knowledge. 4 (4): 13.
  • Pawlowicz, R.; Feistel, R. (2012). “Limnological applications of the Thermodynamic Equation of Seawater 2010 (TEOS-10)”. Limnology and Oceanography: Methods. 10 (11): 853–867. doi:10.4319/lom.2012.10.853

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu