Doğa

Dinozorlar Hakkında Neler Biliyoruz?

Dinozorlar Hakkında Neler Biliyoruz?

Dinozorların yaşamı oldukça ilgi çekici konular arasında yer alır. İnsanlık tarihinde yaşamış en ilginç ve merak uyandıran canlılardan biri dinozorlardır. Dinozorlar ilk olarak Mezozoyik dönemde ortaya çıkmıştır, o dönem içinde yaşayan tek üyelerinin arkozor sürüngen grubu olduğu bilinir. Korkunç anlamına gelen deinos ve kertenkele anlamına gelen sauros kelimelerinin bir araya getirilmesiyle Richard Owen tarafından adlandırılmışlardır.

Dinozorlar Ne Zaman Yaşamıştır?

Dinozorların ilk olarak Mezozoyik dönemde ortaya çıktığı, yaklaşık olarak günümüzde 252 milyon yıl önce yaşadıkları tahmin edilir. Dinozorların neslinin tükenmesi ise günümüzden yaklaşık olarak 66 milyon yıl öncedir. Kıtaların konumuna göre yapılan araştırmalar sonucunda Geç Kretase döneminde nesilleri tükenmiştir. Dinozorlar dünya üzerinde 150 milyon yıl yaşamıştır, insanların yaklaşık olarak 2.5 milyon yıldır yaşadığı düşünüldüğünde oldukça uzun bir zamandır.

Dinozorlar Nasıl Yok Oldu?

Dinozorların yok olması hakkında farklı teoriler bulunur. Üç farklı şekilde karşımıza çıkan teoriler şunlardır;

  • Gök taşı çarpması; bazı bilim insanlarına göre 66 milyon yıl önce dünyaya 10 ile 80 kilometre arasında bir çapa sahip olan göktaşı çarpmıştır. Meksika’da bulunan Yucatan Yarımadası yakınlarına çarpan göktaşının şiddeti 100 trilyon tonluk bir dinamite eşittir. Çarpa sonucunda yakınlarda bulunan tüm dinozorlar ölmüştür. Çarpmanın etkisi sonucunda yoğun bir gaz bulutu oluşmuş ve dünyaya güneş ışınlarının ulaşmasını engellemiştir. Güneş ışınlarının dünyaya ulaşmaması sonucunda dinozorların nesli tükenmiştir.
  • Volkanik patlamalar; dünya üzerinden birden fazla büyük volkanik patlamaların arka arkaya gerçekleştiği ve yeryüzünde yaşayan canlıların hayatını sonlandırmıştır. Volkanlardan saçılan lavlar oldukça geniş alanlar kaplayabilir ve aynı zamanda yayınlan gazla hayatı tehlike altına atabilir.
  • Kıta hareketleri; dünyanın oluşumundan bugüne kadar kıtaların hareket ettiği ve yer değiştirdiği bilinir. Günümüzde de aktif şekilde devam eden kıta hareketlerinin geçmişte ölümcül sonuçları olduğu ortaya atılan teoriler arasında yer alır. Yapılan araştırmalara göre göktaşı dünyaya çarpmadan önce dinozor popülasyonları azalmaya başlamıştır. Çarpışma sonrasında kalan dinozorlar tamamen yok olmuştur.

Dinozorların Fiziksel Özellikleri

Dinozorların özellikleri incelendiği zaman oldukça büyük canlılar olduğu görülür. Farklı boyutlara sahip dinozorların bazılarının kuyruk uzunlukları 30 metreyi bulur. Uzun kuyruklara sahip iri canlılar, kuyrukları sayesinde koşarken dengelerini koruyabilir. Araştırmalar ve çalışmalar sonucunda bulunan en uzun dinozor 30.5 metre boyunda ve 68 ton ağırlığındadır. En büyük dinozor türü T-rex olarak bilinse de yanlış bir bilgidir.

Dinozorların yaygın şekilde bilinmeyen özelliklerinden biri de tüyleri olmasıdır. Bazı dinozorlarda kürk olduğu da bilinir. Dinozorların etkisi birçok bilim insanı için tartışma konusu olmuştur. Dinozorların varlığı devam ettiği durumda insanların evrimleşme şansı oldukça büyük bir tartışma konusudur.

Dinozorlar Nasıl Beslenir?

Dinozorların beslenmesi konusunda genellikle etçil beslenme yaygın şekilde bilinen bir bilgi olsa da bazı dinozorlar sadece bitkilerden beslenir. Diplodocus isimli dinozorlar beslenmek için kamyonlar dolusu bitki tüketir. Etobur olan dinozorların beyinlerinin daha büyük olduğu yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkartılmıştır. Et ve ot yiyen dinozorların fiziksel olarak farklılıkları bulunur. Ot yiyen dinozorların dişleri daha zayıfken, et yiyen dinozorlar oldukça güçlü dişlere sahiptir.

Dinozorların besinleri sindirmek için taş yedikleri de yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Günümüzde sadece dinozor fosilleri kalmış olsa haklarına birçok farklı bilgiye ulaşmak mümkündür. Ne kadar büyük canlılar olduklarını anlamak için fosillere bakmak yeterli olabilir. İri ve büyük kemikler, günümüzde oldukça ürkütücü gelse de tavuk büyüklüğünde dinozorların varlığı da söz konusudur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu