Açıklayıcı

Dövme Bilimi: Kalıcı Dövmeler Nasıl Kalıcı Olurlar?

Dövmeler oldukça havalı görünüyor, değil mi? Birçok dövme sever derilerinin her santimetresini bu sanatsal kreasyonlarla kaplıyor.

Derimize işlediğimiz bu dövmeler; dört nala hızlıca koşan bir at veya at sürüsü, parlayan yıldızlar, anlamını tam olarak da bilmediğimiz eski semboller veya hayta yön veren bir söz dizisi olabilir. Bir dövme, varlığımıza başka bir boyut katar ve kendimizi ifade etmemizin bir yoldur. Bu tür sebeplerden ötürü bunca insanın dövmelere sahip olması hiç şaşırtıcı değil!

Peki 1961 ile 1997 yılları arasında özgürlüklerin şehri olan New York’ta dövme yaptırmanın yasa dışı olduğunu biliyor muydunuz ? Hem de o kadar sıkı bir yasakmış ki dövme sanatçıları yer altında, gizli mekanlarda çalışmak zorunda kalıyormuş. Şimdi ki zamanımızda o kadar zor olmasa da ancak yine de dövme yaptırmak kolay bir iş değildir .

Dövme Çeşitleri

Bilimsever.com olarak dövmeyi kabaca tanımlamak gerekirse derimizin katmanlarına mürekkep yerleştirerek elde edilen ciddi bir vücut modifikasyon şeklidir diyebiliriz.

Dövmenin iki çeşidi vardır!

Geçici Dövmeler; isminden de anlaşıldığı gibi geçici olarak yapılan dövmelerdir. Geçici dövme, cilt üzerinde gerçek bir dövmeyi andıran ama kesinlikle kalıcı olmayan mürekkeplerle bir çizim yapılması şeklidir. Kalıcı dövmenin aksine çizilebilir, boyanabilir, püskürtülebilir veya çıkartma gibi derimize yapıştırılabilir. Türk kültüründe de olan kına bir tür geçici dövme türüdür.

Kalıcı Dövmeler;  yine isim bu döğme türünü oldukça güzel özetliyor.  Bu kalıcı dövmeler genelde derinin altına iğne ile kazıyarak yapılan dövmelerdir. Silinmesi oldukça acı verici olabilir çünkü deriniz kalıcı dövmenin pigmentlerini çıkaracak kadar derin kesilirse ancak silinebilir. Ama acısız olduğu söylenen lazer tedavileri de şu an gündemdedir.

Kalıcı Dövmeler

Kalıcı dövmeler sürekli üzerimizde taşımak istediğimiz figürlerdir ama, onları bu kadar kalıcı yapan şey nedir?

Bu soruyu yanıtlamadan önce Bilimsever.com okuyucularına bir dövmenin nasıl yapıldığını açıklamaya çalışalım. Elektrikle çalışan bir iğne cilde mürekkep enjekte ederek çeşitli çizgiler oluşturur. Tabi ki bu herhangi bir iğne değildir; dövme yapmak için tasarlanmış dakikada neredeyse 3000 kez derinizi delebilecek kadar hızlı çalışan bir iğne!

Dakikada 3000 defa yani son derece hızlı bir şekilde, derinize neredeyse 1 milimetre kadar girip çıkarak cildin en üst tabakası olan epidermis tabakasına mürekkep bırakır. İğne, epidermisin hemen altındaki dermis katmanına bir damla mürekkep bırakır. Bu olaylar tekrar ederek yavaş yavaş bir çizgi ve ardından figür görüntüsü oluşur.

Kalıcı dövme yaptırırken acı çekeceğimizi tahmin etmeniz zor değil sanırım! Beynimiz, bu dövme iğnesi vücudumuza girdiğinde vücudunuzun dış bir etken tarafından saldırı altında olduğunu algılar, bu nedenle yaranın bulunduğu bölgeye (vücudun dövme yaptırdığınız kısmı) beyaz kan hücreleri gönderir  . Makrofaj adı verilen özel hücreler bu yabancı varlığı ‘yemeye’ çalışırlar, ancak mürekkep parçacıkları onlardan sindirilemeyecek kadar büyüktür ve orada bir iz olarak kalır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu