Teknoloji

Dünyanın İlk Güneş Enerjili Havaalanı : Cochin Havaalanı

Gezegenimiz artık her zaman olduğundan daha hızlı ve karmaşık gelişiyor. Başta internet olmak üzere son yirmi yılda gördüğümüz teknolojik gelişmeler insan yaşamını önemli oranda değiştirdi. Bu teknoloji gelişmeler enerji ihtiyacımızı artırmanın yanında, yaşadığımız çevreye de önemli bedeller ödetti ve ödetmeye devam ediyor. İklim değişikliği ve küresel ısınma, dünyanın şu anda karşı karşıya olduğu en önemli sorunlardan biri haline geldi.

Karbondioksit emisyonu, küresel ısınmanın ana sebeplerinden biridir ve enerji ihtiyacımız için fosil yakıtların yakılması, bu karbondioksit emisyonunun asıl kaynağıdır. Uzun lafın kısası, insanların daha temiz ve çevreye zarar vermeyen enerji kaynaklarına ihtiyaçları var!

Kerala eyaleti, Hindistan’ın güneybatı kıyılarında ki küçük bir yerleşim yeridir. Eyalet aynı zamanda ülkedeki en yeşil eyaletlerden biridir. Bu küçük eyalet, tamamen güneş enerjisi ile çalışan bir havaalanı inşa ederek, daha yeşil ve daha temiz enerji yolunda büyük bir adım attı.

Hindistan’ın dördüncü en büyük uluslararası havalimanı olan Cochin havaalanı, tamamen güneş enerjisiyle çalışan ilk havalimanı oldu ve gezegenimizin sağlığı açısından önemli bir adım oldu.

Cochin Uluslararası Havaalanı

Cochin uluslararası havalimanı, ülkenin en büyük havalimanları sıralamasında dördüncü havalimanıdır. Bir mesai gününde yaklaşık olarak 48.000 birim elektrik tüketimi vardır. 18 Ağustos’ta Cochin Uluslararası Havaalanı, tüm tesisin tamamen güneş enerjisinden üretilen elektrikle çalışacağını ve dünyanın elektrikle çalışan ilk havalimanı olacağını duyurdu.

Havaalanı, 460 kilometre kareden fazla terminal alanıyla Hindistan’ın en büyüklerinden biridir. Tüm havalimanını çalıştırmaya yetecek kadar enerji üretmek için, yetkililerin havaalanının kendisine 12 MW’lık bir güneş enerjisi panelleri ve sistemi inşa etmesi gerekiyordu. Cochin Uluslararası Havaalanının içerisinde ki 45 dönümlük araziye (25 futbol sahası kadar) 46.150 güneş paneli inşa edilmiş durumda . Santralin günde yaklaşık 50.000-60.000 birim elektrik üretmesi bekleniyor ve bu da havalimanının ihtiyacı için fazlasıyla yeterli.

Solar Enerjinin Avantajları

Cochin Uluslararası Havaalanına güneş enerjisi panellerinin yapımı yaklaşık olarak 10 milyon dolara mal oldu, fakat Cochin Uluslararası Havaalanının günlük elektrik tüketimi miktarıyla bu maliyet yaklaşık 5 yıl içinde kendini amorti edecektir. Güneş panellerinin yaklaşık 25 yıl ömürleri olması bekleniyor, bu sebeple Cochin Uluslararası Havaalanında en az yirmi yıllık büyük ölçüde tasarruf olacak, çevreyi kirletmemesi ve çevreye sağladığı fayda yatsınamaz bile. Tüm bunların yanında tesisten üretilen fazla enerjiyi ülkeye satmayı planlıyor.

Güneş enerjisi santrali, 25 yıllık bu süre içerisinde kömürle çalışan elektrik santrallerinden 3.00.000 ton karbon salınımını önleyebilecek, bu da 3 milyon ağaç dikmeye veya fosil yakıtla çalışan arabaların 1 milyon km yol gitmemesine eş değer bir tasarruf sağlıyor.

Bu Hindistan için Ne Anlama Geliyor?

Hindistan, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerden biri konumundadır, fakat bunun yanında karbon emisyonu açısından dördüncü en büyük ülkedir. Bu yüzden Hindistan, daha yeşil ve çevreci enerji kaynaklarına doğru yönelmeye çalışıyor ve Cochin havaalanı bu özelliğiyle ülkenin geri kalanına örnek olacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu