Teknoloji

Fotoğraflarda Neden Kırmızı Göz Çıkar?

Tam da saçlarınızın mükemmel olduğu, süper şık giyindiğiniz mükemmel bir fotoğraf çektiğiniz anda, bir de bakarsınız ki gözleriniz kırmızı çıkmıştır ve bu durumdan dolayı Terminator filmlerinden Arnold Schwarzenegger’e benzemişsinizdir. Oldukça can sıkıcı olan bir durum olmalı!

Peki arada sırada karşılaştığımız bu durum neyden kaynaklanıyor ? Bir partide arkadaşlarınızla bir grup fotoğrafı çekiyorsunuz ve sizin dışınızda  herkes çok iyi vakit geçiriyor gibi görünüyorlar, çünkü korkunç kırmızı gözlü bir zombi gibi görünüyorsunuz.

Tabi ki Her Şey Işığa Bağlı; Çektiğiniz fotoğraf karanlık veya loş bir odada ise fotoğraf da yüksek ihtimalle kırmızı gözler belirir, ancak güneş ışığında fotoğraf çekiyorsanız kırmızı gözler için endişelenmenize gerek yoktur.

İnsan gözü gerçek bir mühendislik harikasıdır. Mükemmel düzeyde yapılmış hesaplamaların bir ürünüdür! İnsan gözünü henüz insan oğlunun tasarlayamadığı, yaklaşık 576 megapiksellik bir kamera olarak düşünebiliriz. İnsan gözünün çalışma prensibinde kameradakilere oldukça benzer kurallar vardır.

Işık , retinaya ulaşmak için göze korneadan ve gözbebeğinden girerek yol alır. Işık retinaya ulaştıktan sonra,retina ışık ışınlarını beyne giden optik sinir hücreleri vasıtasıyla görsel bir görüntü oluşturan elektronik darbelere dönüştürür.

İnsan gözü, farklı ışık koşullarına oldukça etkili bir şekilde uyum sağlayabilir. Retinaya ulaşan ışık miktarı beynimiz tarafından kontrol edilir ve parlak, güneşli bir günse eğer göz bebeği kasılarak göze çok az ışık girmesine izin verir. Geceleri ise, mümkün olduğunca fazla ışığın girmesine izin vermek için ise göz bebekleri büyür.

Karanlıkta Çekilen Fotoğraf

Daha önce ki paragrafta belirttiğimiz gibi geceleri veya herhangi karanlık bir yerde, göz bebeği göze daha fazla ışık girmesi için büyür. Karanlık bir odada (veya loş ışıklı bir odada) fotoğraf makinesinin veya cep telefonumuzun kamerasının flaşından gelen ışık yanıp söndüğünde, göz bebeklerinin parlak ışık flaşına uyum sağlamak için küçülmesine yetecek kadar  zamanı yoktur. Bu nedenle, büyük bir ışık patlaması retinaya ulaşır, geri yansır ve bu ışık kamera tarafından yakalanır.

Gözlerinizin bebeklerinin arka tarafında retinaya kan taşınmasından sorumlu olan koroid adı verilen bir bağ dokusu tabakası bulunur. Bir bağ dokusu olan koroid bol miktarda kan damarından oluşur. Bu yüzden koroid zengin miktarda kan içerir! İşte tam olarak bu nedenle karanlık bir odada, fotoğraf makinası veya cep telefonu flaşından gelen ışık koroidin kırmızı kan damarlarından yansır ve kamera bu kırmızı rengi alarak gözleri kırmızı gösterir. İşte kırmızı gözlerin sebebi budur!

Tamam Anladık! Peki Nasıl Bunu Engellerim

Evet tabi ki kimse fotoğraflarda kırmızı gözlü bir vampir gibi çıkmak istemez, bu yüzden bu korkunç kırmızı göz etkisinden kaçınmak için unutmamamız gereken bir kaç önemli detay var.

İlk olarak, tabii ki daha aydınlık bir ortamda fotoğraf çekilmesi ancak bu durum mümkün değilse fotoğraf çekildiği anda yani flaş patladığı anda flaşa bakmaktan kaçınmak bu kırmızı göz etkisini azaltacaktır.

İkincisi ise hepinizin bildiği gibi günümüzde kırmızı göz etkisini azaltma özelliği olan fotoğraf makinaları var, ancak bu yöntem de başarısız olursa elinizin altında Photoshop veya benzeri bir resim düzenleme programı olmasında fayda var.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu