Doğa

HamamBöcekleri Nükleer Patlamadan Sonra Hayatta Kalabilir Mi?

Böceklerden hiç korkmayan birisi için bile Hamamböcekleri iğrenç yaratıklardır. Üstelik kendilerine özel süper güçleri de vardır. Hamamböcekleri dünyamızda yaklaşık 200 milyon yıldır, yani Jura Döneminden beri yeryüzünde dolaşıyorlar. Bu çok uzun bir süre, yani gezegene hakim devasa yaratıklar olan dinazorları öldüren asteroitten bile sağ kurtuldular.

 

Jura Devri: Mezozoik zamanın Trias’tan sonra gelen, yani ikinci dönemidir. 205,1 milyon yıl önce ve 142 milyon yıl önce arasıdır. Jurassic, adını o döneme ait kireçtaşı tabakalarının ilk belirlendiği Avrupa Alplerindeki Jura Dağları’ndan almıştır. Vikipedi

 

Dünyada ki ülkelerin en sonunda birbirine çok kızacağı ve devasa bir nükleer savaş çıkacağı ara sıra herkes tarafından konuşulan bir efsanedir. İşte o nükleer savaştan sonra hamamböcekleri dünyanın yönetimini devralabilir! Bu efsane ABD’nin 1945’te Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombası atmasından kısa bir süre sonra su yüzüne çıktı. Raporlar, hamamböceklerinin harap olmuş Japon şehirlerinin enkazında hayatta kalan tek canlılar olduğunu iddia ediyor. Bu böcekler, böyle inanılmaz büyük enerji ve yıkıcı bir güçten kurtulmalarını sağlayan tam olarak nedir?

Hamamböcekleri ne kadar radyasyona dayanabilir?

Dünyaca ünlü belgesel kanalı olan Discovery Channel ‘da yayımlanan belgeselde, bir grup bilim adamı “hamamböcekleri nükleer savaşta hayatta kalabilirler” teorisini denemek için, ölmeden ne kadar radyasyona dayanabileceklerini görmek adına bir kaç  Alman hamamböceğini testte tabii tuttu. Bu deney için üç seviyede Kobalt-60 metali kullandılar.

Bir insanı yalnızca 10 dakikada öldürebilen 1000 radon radyasyon (rad) kobalt-60 temel maruziyetiyle başladılar ve bunu ayrı hamamböceği gruplarında 10.000 ve 100.000 rad ‘a kadar çıkararak devam ettiler ve hamamböcekleri nihayet 100.000 radda pes ettiler !!

Ancak, Melbourne Üniversitesi’nden biyolog Mark Elgar, Mythbusters’ın gerçekleştirdiği testin sonuçlarının tam olarak doğru olmadığını, çünkü testte hamamböceklerinin maruz kaldıktan sonra kaç gün yaşadığına baktıklarını oysa ki maruz kaldıktan sonra hamamböceklerinin canlı yumurta üretme yeteneklerini test etmeleri gerektiğini söyledi.

Her açıcan bu deneyler gösteriyor ki hamamböcekleri, ölümcül radyasyona tolerans gösterme açısından insanlardan çok çok çok daha güçlüdür. Amerikan hamam böceği için ölümcül doz 67.500 rem iken, Alman hamamböceği için ölümcül doz 90.000 ila 105.000 rem arasında bir yerdedir! Yani, hamamböceklerinin dayanabileceği radyasyon miktarının termonükleer bir patlamaya eşdeğer olduğu doğrudur!.

Tamam Ama ! Nükleer Bir Patlamaya Nasıl Dayanırlar ?

Hamamböceklerinin yüksek dozda radyasyona dayanma yetenekleri, vücutlarının basit tasarımı ve daha yavaş hücre döngülerinden kaynaklanmaktadır. Hücrelerin radyasyona karşı en hassas oldukları dönem/, bölünme zamanları olduğu söylenir, ancak tipik bir hamamböceğinin haftada sadece bir kez deri değiştirdiği ve hücrelerinin o hafta 48 saatlik bir süre içinde bölündüğü göz önüne alındığında, hamamböceklerin bu bölünmeler sırasında etkilenmesi için daha yüksek miktarda ve daha uzun sürede radyasyona maruz kalması gerekir.

İnsanlar bu tür radyasyonlara karşı çok savunmasızdır çünkü hücrelerimiz sürekli olarak değişikliklere uğrar ve kendilerini yeniler.

Sonuçlar, hamamböceklerinin radyasyon açısından nükleer bir patlamada hayatta kalabileceklerini doğruladı, ancak patlamaya çok yakından maruz kalırlarsa bombanın ürettiği yüksek miktarda etkiye boyun eğeceklerdir

İyonlaştırıcı radyasyon, canlı bir organizmanın DNA’sına kalıcı olarak zarar verir. Bu nedenle iyonlaştırıcı radyasyona uzun süre maruz kalmak canlının kanser riskini artırabilir.

Nükleer bir patlamanın ardından, bir hamamböceği, patlamanın etkisinden ve sıcaklığından iyi korunursa bir süre hayatta kalabilir. Bununla birlikte, eğer tüm canlılar ölmüşse, hamamböceklerinin eninde sonunda yiyecekleri tükenir ve açılıktan ölür!

Özetle, bir hamamböceği nükleer bir patlamadan kurtulamaz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu