İnsanlar

Gülmekten Gerçekten Karnımız Ağrır mı?

Eğlenmeyi bilen her insan gülmekten hoşlanır. Sosyal medya sayesinde gün içerisinde gülümsememizi sağlayan komik filmler, capsler ve komik bir sürü şey ile karşılaşıyoruz. Bazen ağlayana kadar güleriz ve bazen de o kadar çok güleriz ki, bir an için mesanemizin kontrolünü kaybederiz! Kahkaha atmanın vücudumuz üzerinde pek çok etkiye sahip olduğu aşikar. Aslında kahkaha, stresi azaltmak ve dolaşımı iyileştirmekten, bağışıklığı artırmaya kadar birçok olumlu etkiye sahiptir.

Şimdi, bizim gibi bilim meraklılarının merak ettiği konu şudur: Kahkahalar atarak gülerken vücudumuzda tam olarak ne olur? Ayrıca, yoğun ve uzun bir kahkaha döneminden sonra karnımızı ağrıtan nedir?

Gülmekten Karnımız Neden Ağrır ?

Gülmek için neredeyse tüm vücudumuzu kullanırız. Çenemiz, beynimiz, gövdemiz, akciğerlerimiz ve hatta damarlarımızda bir dizi hareket oluşur. Gülmenin dozu arttığında, daha hızlı nefes vermek durumunda kalırız. Bu nedenle, göğüs kafesimiz kasılmaya başlar ve bu da kaburgalar arasında bulunan interkostal kaslarda keskin ağrıyı tetikleyebilir. Aslında, interkostal kaslar tıb sözlüğünde şakacı bir üslupla ” gülerken acı veren ” kas olarak anılır .

Bu nedenle, aşırı derecede güldüğünüzde midenizde hissettiğiniz ağrı, diyaframın (akciğerlerin altında ve midenin hemen üstünde) hızlı egzersiz yapmasından ve interkostal kaslarda ağrıya neden olmasından kaynaklanır. Kahkahanın yoğunluğu yüksek olmadığında, diyaframda fazla bir zorlanma olmaz, bu nedenle normal şekilde çalışmaya devam eder. Bununla birlikte, kıkırdamanız bir kahkaha dönüştüğü an, diyafram gerilir, göğüs kafesi kasılır ve kas sağlam bir egzersiz yapar. Havayı ciğerlerin dibine kadar zorlar, hatta bu yüzden kahkaha çok iyi bir aerobik egzersizdir.

Gülmekten Altıma Yaptım, Peki Neden?

Hayatımızın bir anında gülmekten altına yapan birini muhakkak görmüşüzdür. Belki de bunu yaşayan bizizdir! Bu duruma inkontinans denir. Bunun nedeni, çok sert güldüğünüzde, karın kaslarınızın kasılmasıdır, bu da mesanenizde depolanan sıvıyı, genellikle kasılan ve idrarı tutan sfinkter kası boyunca aşağıya doğru zorlar. Kahkahalar atarken bu kasları kontrol etmek oldukça zor olabilir!

Gülmenin Faydaları

Gülmek çok etkili bir stres gidericidir. Güldüğümüzde, bir mutluluk hormonu olan endorfin salgılanır. Bu iyi hissettiren kimyasal salgı, yalnızca duygusal acıyı hafifletmekle kalmaz, aynı zamanda fiziksel ve psikolojik acıyı da hafifletebilir.

Kahkaha, solunum ve dolaşımı iyileştirir. Akciğerlerimizin sağlıklı kalmasını sağlamak için yeterli miktarda oksijen gereklidir. Genel olarak, rastgele soluma, toplam akciğer kapasitemizin (tidal hacim) sadece dörtte birini doldurur. Kalan dörtte üçü pek taze olmayan eski oksijen ile doludur kalırhava (artık hacim). Ancak güldüğümüzde derin nefes alıp ciğerlerimizi oksijenle dolu daha temiz havayla doldururuz. Bu, akciğerlerimizi ve solunum sistemimizi ateşler ve bu da oksijenli kanın vücuda dolaşımını iyileştirir. İyileştirilmiş dolaşım, hücreler ekstra kan almaya başladığında yüzümüze sağlıklı bir ışıltı getirebilir. Gülmek daha genç görünmenize yardımcı olur.

Sık sık gülerek egzersizlerinizi yapmayı ve hayattan zevk almayı unutmayın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu