Teknoloji

İnsansız Hava Aracı Nedir?

İnsansız hava aracı, uzaktan kumandalı veya otomatik olarak görevini gerçekleştiren bir çeşit uçaktır. İnsansız hava araçları askeri ve bilimsel amaçlı ülkemizde oldukça yaygın bir kullanım alanına sahiptir. İHA’lar basitçe bakıldıklarında aslında “drone”dur.

Otomatik olarak önceden içerisine yüklenmiş uçak programıyla uçurulan ya da yerde bulunan pilotun yönlendirmesiyle uçurulan hava araçlarıdır.

İnsansız Hava Aracı İlk Ne Zaman Kullanılmıştır?

İlk uzaktan kumandalı araç, günümüzden 170 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Avusturyalıların içinde zaman fitili bulunan 200 bombayı Venedik şehrine göndermesi, insansız olarak hava saldırısının gerçekleştirildiği ilk deneyim olarak kabul edilmektedir. Bu balonların bir kısmı hedeflenen yere ulaşıp patlarken bir kısmı ise rüzgarla sürüklenerek Avusturya yakınlarında patladığı söylentileri mevcuttur.

İnsansız ilk uçak Birinci Dünya Savaşı sonlarında tasarlanmıştır. İlk insansız kullanımı ise “uçan bombalar” olarak bilinen “Hewitt-Sperry” jiroskop kontrollü otomatik uçak ile gerçekleştirilmiştir. Sonrasında 1917 yılında “otomatik uçan uçak” ABD Silahlı Kuvvetleri’nin resmi uçağı olmuştur.

Günümüzde Nerelerde Kullanılır?

İnsansız hava araçları ile ilgili çalışmalar İkinci Dünya Savaşı sonrasında da devam etmiş, günümüze kadar birçok askeri operasyonda kullanılmıştır. Askeri alandaki İHA pazarı özellikle savaşlar ile birlikte daha da artmış ve bu kullanım diğer alanlara da kullanım açısından güven yaymıştır. Haritacılık, arama-kurtarma faaliyetleri, hava durumu, tarımsal uygulamalar, arkeolojik çalışmalar, 3 boyutlu şehir modellerinin oluşturulması gibi alanlarda faaliyet göstermektedir.

İnsansız Hava Aracı

Drone ve İHA arasındaki Farklar Nelerdir?

Genel anlamda bakıldığı zaman drone ve İHA’lar arasındaki ortak özellik insansız olarak uçabilmeleridir. Drone ile İHA (UAV/UAS), aslında aynı kavramları işaret etmektedirler. UAS, 25 kg altındaki pilotsuz olarak kullanılabilen küçük uçak ve ilgili bileşenlerini kapsamaktadır. Bu bileşenler yer kontrol istasyonu ve iletişim hatlarıdır.

Drone’lar yakın geçmişe kadar askeri amaçlı ve silah olarak kullanıldıklarından dolayı toplum algısı olarak olumsuz bir izlenim uyandırmışlardır. Teknik anlamda bakıldığında drone; otomatik olarak gidebilen insansız hava veya deniz araçlarıyken, İHA ise motoru olan ve kontrol edilebilen bir uçağı temsil etmektedir.

Türkiye’de İnsansız Hava Aracı Nasıl Bir Konumdadır?

BAYKAR, Türkiye’nin hatta dünyanın önde gelen İHA’larının üretimine önderlik etmekte olan bir kuruluştur. Onunla birlikte genel merkezi Ankara’da bulunan TUSAŞ’da listede başı çekmektedir. Türkiye’nin İnsansız Hava Araçları konumundaki yerini BAYKAR ve TUSAŞ oldukça iyi yönetmektedirler.

1984 yılında Özdemir Bayraktar tarafından kurulan BAYKAR, %100 yerli sermaye ile kurulmuştur. 2000 yılından sonraki süreçlerde Bayraktar kardeşler, savunma ve havacılık dünyasında çığır açacak yeniliklere imza atmışlardır. İnsansız Hava Aracı (İHA) teknolojileri ile bu alanda Ar-Ge çalışmalarına başlanmıştır.

Günümüzde ise BAYKAR, Ar-Ge merkezi ve üretim tesisleri ile birlikte farklı mühendislik disiplinlerinden oluşan 800 kişilik ekibiyle havacılık ve uzay sanayisine birçok yenilik katmış ve katmaya devam edecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu