Açıklayıcı

Kahvenin Uykuya Etkisi: Kahve İçince Neden Uykumuz Kaçar

Kahvenin uykuya etkisi yani kafeinin uykuya etkisi genelde insanların deneyimlediği yaygın ve şanssız bir uykusuzluk paradoksudur: Bol köpüklü güzel bir Türk kahvesi içtikten sonra, içilen o kahvenin uykuya etkisi son derece acımasız oluyor! Yorgun vücudumuzu dinlendirmek için yatağa girip gözlerimizi kapattığımızda, gözlerimiz beynimize meydan okurcasına tekrar açılıyor.

Kahvenin uykuya etkisini bilen ve sınavların arifesinde son dakika çalışmalarını yapan öğrencilerin kahve veya çay içmesi ( kafein açısından zengin içecekler) uyanık kalmalarına yardımcı olur.

Peki bu neden olur ? Hiç merak ettiniz mi?

Kahvenin Uykuya Etkisi

Başlıkta olduğu gibi kahvenin uykuya etkisini anlatmaya başlamadan önce neden uykulu olduğumuzu inceleyelim.

Gün boyunca, bizi meşgul eden ve yoran bir çok etkinlikte bulunuyoruz (en azından bir çoğumuz). Bizi meşgul eden bu etkinlikler doğası gereği fiziksel veya zihinsel olarak bizi daha fazla yoruyor olabilir. Ancak ister fiziksel ister zihinsel olarak bizi yorsun, bu etkinlikleri yapabilmemiz için vücut ve organlarımızı koordine eden beynimiz oldukça fazla çalışır ve yorulur.

Bunu yaparken beyindeki nöronlar çok az oranlarda adenozin üretir. Adenozin üretimi yavaş yavaş olduğu için, insanda yavaş yavaş uykusunun geldiğini hisseder. İşte bu yüzden aniden uykulu hissetmeyiz, uyuşukluk sizi çok yavaş bir şekilde sarar ve gizlice uykuya çeker.

 

Adenozin, doğada çeşitli türevler şeklinde yaygın olarak bulunan organik bir bileşiktir.

Kafein ve Adenozinin Yapıları
Kafein ve Adenozinin Yapıları

 

Adenozin nedir ve Adenozinin işlevi nedir?

Adenozin, insan vücudunda neden kademeli olarak uykuya neden olur?

Adenozin, doğada çeşitli türevler şeklinde yaygın olarak bulunan organik bir bileşiktir.

Adenosin molekülleri, vücudun her yerinden sinyaller almaktan ve emirleri iletmekten sorumlu olan beynin nöral reseptörlerine bağlanır. Ancak, adenozin molekülleri bu reseptörlere bağlandığında,  bu nöral reseptörlerin aktiviteleri yavaşlar, mesajların iletilmesi geciktikçe uyuşukluk başlar ve uyursunuz.

Kafein ve Adenosin

Kafeini rutin olarak günlük hayatımızda kahve ve çay gibi içeceklerden temin ederiz. Kafein, beyindeki adenozin reseptörlerine bağlandığı ve esasen beyin aktivitesini yavaşlatan molekülleri bloke ettiği için uyku kaçırıcı etkisi vardır.

Adenosin, beynin faaliyetlerini yavaşlatır, ancak kafein, adenozin moleküllerine bağlanır ve faaliyetlerini yavaşlatır. Yani moleküllerin birbirine bağlanarak yarattığı bu iki olumsuz durum bizim hayatımıza olumlu olarak yansır.

Kafein sadece adenozini kontrol altına almakla kalmaz, aynı zamanda daha fazla adrenalin üretimine neden olur ve kalp atış hızını artırarak kanı etkili bir şekilde pompalayarak enerji verir.

Göz kapaklarınızın düşmeye başladığını hissediyorsanız, kahve içmek gerçekten harika bir çözüm olabilir. Bunun yanı sıra , sınavlara son anda hazırlanan biriyseniz, iyi bir şekilde hazırlanmak için çay veya kahve yararlı olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu