İnsanlar

Migren Nasıl Olur ve Neden Bu Kadar Ağrılıdır?

Migren hastalığı olanlar, ne kadar acı verici bir deneyim olduğunu çok iyi bilirler. Migren bir insanın başında, şakaklarında, boynunda ve yüzünde oluşabilir ve dayanılması oldukça zor olan ağrılara neden olur. Oluştukları yerlerde kalmayıp bu acı tüm vücudu sarar!

Tamamen bu acıyı dindirmese de migrenle başa çıkmak için bazı ilaçlar var. Ancak bu korkunç ağrılara sebep olan hastalığa neyin sebep olduğunu merak ettiniz mi?

Migren Nedir?

Migren; mide bulantısı, kusma, ışığa ve sese, keskin kokulara veya yaralanmalara karşı aşırı hassasiyetin bir sonucu olarak, başın içinde yoğun bir ağrı durumudur . Migreni, akla gelebilecek en şiddetli ağrılardan biri olarak düşünebilirsiniz. Bazen beynin sadece bir tarafını etkiler, bazen de kafanızın tamamını etkiler.

Migren Neden Olur?

Maalesef, migrenin arkasında ki asıl neden hala keşfedilemedi. Tam olarak belirlenemeyen, bir kaç sebebin birleşmesiyle ortaya çıkan bir durum olarak tanımlanıyor. Migren baş ağrısına neden olduğu görüldüğü çoğu insanda birkaç tetikleyici sebep vardır.

Duyusal uyarım : Migrenin sebep olduğu baş ağrıları genellikle, maruz kaldığımız duyusal bilgilerdeki şiddetli değişikliklerden kaynaklanabiliyor.

Örneğin, çevremizdeki ses seviyesindeki sürekli değişiklikler, titreyen ışıklar veya alışılmadık kokulara sürekli maruz kalmak, birçok insanda migrene neden olabilir.

Hormonal değişiklikler : Migrenin kadınlarda daha sık görüldüğü bilinmektedir. Değişken östrojen seviyeleri genellikle migrene neden olabiliyor, bu da migren hastalarının neden kadınları daha çok etkilediğini açıklıyor.

Yeme alışkanlıkları : Bazı yiyeceklerin (aşırı tuzlu gibi) insanlarda migrene neden olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca migren hastalarının çok aç kalmadan yemek yemeye özen göstermeleri gerekmektedir.

Stres:  Bu madde bir çok insanın migren ağrıları çekmesine sebep olan etkidir. Artan stres seviyeleri migrenlere neden olabilir.

Sigara içme alışkanlıkları: İster bir sigara kullanıcısı olun ister pasif içici olun sigara migrenin tetikleyicilerinden biri olabilir.

Bu saydıklarımız migrenin yaygın tetikleyicilerinden sadece birkaçıdır. Her insan bu tetikleyicilere duyarlı olmasa da, bunun gibi tetikleyicilerden kaçınırsanız, migrenden muzdarip olma şansınız azalacaktır.

Migrene Bilim Sever Bakış

Serotonin seviyesinin düşmesi migrene sebep olduğu söyleniyor. Serotonin için karmaşık bir tanım yapmak gerekirse, esas olarak gastrointestinal kanalda, kan trombositlerinde ve insanların merkezi sinir sisteminde bulunan bir nörotransmiterdir .

Serotoninin, mutluluk ve ruh haline katkıda bulunduğu kabul edilmektedir. Serotonin seviyelerinde bir azalma, beyin spazmının neden olduğu korteksteki kan damarlarının daralmasına neden olur. Buna bağlı olarak kan damarları hızla genişleyerek şiddetli baş ağrısına neden olur. 

Migren Nasıl İyileşir ve Migrenle Mücadele

Hastalığın durumuna bağlı olarak migrenin ilaçları ve bazı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bununla birlikte, migreni kontrol altında tutmak en iyi tedavi ve mücadele yöntemidir. Migreni kontrol altında tutmak için;

  • Stresli ortamlardan uzak durmak
  • Uyku düzenine dikkat etmek
  • Bol bol su içmek
  • Düzenli egzersiz ve meditasyon yapmak
  • Yeme alışkanlıklarının düzenlemek

Unutmayın, sağlıklı bir zihin sağlıklı bir vücutla başlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu