Uzay

NASA Gezgini Perseverance : Mars Manzaraları

Mars’da sık sık meydana gelen fırtınalar yüzünden, gezegenin yüzeyini ve gökyüzünü kaplayan paslı demir tozları yüzünden mars atmosferinde ki bulutların fotoğraflarını yakalamak oldukça zordur. NASA’nın gezgini Perseverance ‘nin çalışma alanlarından biri de bu bulutların görüntüsünü yakalayıp bilim insanlarının incelemesine sunmak.

Mars’taki bulutları incelemeye odaklanan Jet Propulsion Laboratuvarında ki bilim insanlarının yayımladığı bir blog yazısı bilim dünyasında şaşkınlık yarattı.

Nispeten tahmin edilebilir bir programda ortaya çıktığı düşünülen bulutları inceleyen araştırmacılar , bazı çok ilginç bulut şekillerinin bekledikleri zamandan daha erken oluştuğunu keşfettiler . Ekip 2021 yılında bu erken oluşan bulut şekillerini gözlemlemeye başladı ve onların gerçekten çok özel bulutlar olduklarını keşfettiler.

 

Bilim insanlarının keşfettiği şey, zamanından daha erken oluşan bulut şekillerinin genellikle Mars’taki diğer bulutların büyük kısmından daha yüksek bir irtifada olduğuydu. Bu bulutlar bulundukları irtifadan dolayı oldukça soğuk ve su buzu yerine karbondioksitten oluştuğu tahmin edilmektedir.

Bulutların çok yüksek ve soğuk olması yüzeyinde ki gerilimden dolayı müthiş manzaralar oluşmasına sebep oluyor olabilir.

Ekibin bloglarında yayımladığı açıklama;

Gün batımından hemen sonra görüntülenen buz kristalleri, solan ışığı yakalayarak kararan gökyüzüne karşı parlıyormuş gibi görünmelerine neden olur. “Noctilucent” (Latince “gece parlayan”) bulutları olarak da bilinen bu alacakaranlık bulutları, kristallerle doldukça daha parlak hale gelirler ve Güneş’in gökyüzündeki konumu, yüksekliklerinin altına düştükten sonra kararırlar. Bu, bilim adamlarının ne kadar yüksek olduklarını belirlemek için kullandıkları yararlı bir ipucu.

NASA’nın gezici aracı, atmosferik bilim adamı Mark Lemmon’un içlerinde “parıltılı pastel renk kümesi” bulunan bulutlar olarak tanımladığı, “Sedef’in Anası” olarak adlandırılan bulutların da görüntülerini de yakaladı. Bu bulutlar, donmuş parçacıkların tümü kabaca aynı oranda oluştuğunda, bulutların içinde ışığı dalgalar halinde yansıtmalarını sağlayan tek tip bir yoğunluk oluşturduğunda oluşur.

Dünya dışında ki gezegenlerde ve hatta Dünyamızda keşfedilenler doğa olayları her zaman bizleri şaşırtmaya devam edecekler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu