Açıklayıcı

Görünmez Olmak Mümkün Mü?

Yıllardır insanlığın hayal ettiği şey muhakkak ki görünmez olmaktır. Özellikle seyrettiğimiz bilim kurgu filmleri ve dizileri ya da oyunlar da görünmez olmak istemek için hayal gücümüzü oldukça zorluyor.

Aslında görünmez olmak istemek için hayatımızda pek çok neden vardır ve şu şekilde bir sıralama yapmak mümkündür;

  • Merak duygusu.
  • Çoğu utandığımız durumdan görünmez olarak kaybolabilme arzusu.
  • Gelişen teknolojiyi yeterince kullanabilme isteği.

Peki, görünmez olmak gerçekten mümkün mü? Bilim insanları günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte ürettikleri çeşitli kıyafetler ile bir nebze de olsa bu hayale yakınlaşmamızı sağlamışlardır.

Tarihte Görünmezlik Kavramı

Görünmezlik aslında geçmiş yıllardan beri ele alınan bir konu olarak karşımıza çıkacaktır. Özellikle eski Yunan mitolojilerinde bu kavramdan sık sık bahsedilmiştir. Örnek vermek gerekirse Yunan mitolojisinde Görünmezlik şapkası olarak Plüton’un şapkasından söz edildiği bilinir. Benzer bir biçimde Norveç mitolojisinde de bir görünmezlik kaskı geçer.

Görünmezlik pelerininin geçtiği diğer bir olay ise Galler mitolojisinin oldukça önemli bir eseri olarak kabul edilen Mobinogidir. Bunların dışında Eflatun bilinen eseri Devlet’te bahsettiği bir görünmezlik durumu söz konusudur. Günümüze doğru ilerledikçe görünmezlik ile ilgili yapılan deneyler ile karşılaşmak mümkün olacaktır.

Bu deneylerden biri de 28 Mart 1943 tarihli olduğu söylenen Philadelphia Deneyi olarak bilinir. Bu deney ile amaç Albert Einstein’in bir bilim dergisinde yayınlandığı bilinen Birleşik Alan Teorisi’nden faydalanarak elektronik kamuflaj sayesinde görünmezliği sağlamanın mümkün olduğunu göstermekti.

Optik Yanılsama İle Görünmezlik

University of Rochester’da gerçekleştirilen bir optik yanılsama araştırması ile görünmezliğe oldukça yaklaşıldığı şeklinde bir sonuca ulaşılmıştır. Yapılan bu çalışma ile lens kullanılarak ışığın bir objenin çevresinde dolaşması hedeflenmiş ve bu sayede objenin görünmesi de engellenmiştir. Bu sistemde temel olarak arka planın olduğu şekliyle kalıp yalnızca objenin gizli kalması sağlanmıştır.

Cismin yaydığı Işının Kontrol Edilmesi

Ünlü bilim dergisi olarak karşımıza çıkan Science’de yer alan bir çalışmaya göre görünmezlik elde etmek mümkün oldu. Bu çalışmada görünmezliğin elde edilmesi cismin yaydığı ışının kontrol altına alınması ile sağlandı. Çalışmayı yürüten ekip fotonik kristaller ile bir görünmezlik perdesi oluşturmuşlar ve altın yüzeyde bir görünmezlik elde etmeyi başarmışlardır.

BU MAKALE BİR BİLİM SEVER TARAFINDAN YAZILMIŞTIR. SİZ DE BİLİMSEVER.COM’DA KONUK YAZARLIK YAPABİLİRSİNİZ.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu