İnsanlar

Tüm İnsanlar Aniden Kaybolursa Ne Olur

İnsanlar mavi gezegende yaklaşık 2,5 milyon yıl önce yaşamaya başladı. Bin yıl boyunca insanlık büyük ölçüde gelişti, modernleşti ve bilim, tarım, dilbilimi gibi diğer bir çok önemli alanda benzersiz ilerlemeler kaydetti. Bu gelişmeler, gezegenimizin toprağını, suyunu ve diğer türleri de önemli oranda değiştirdi.

Örnek olarak; Sanayi Devrimi sonrası kirli sudan zehirli havaya kadar her ekosistem bu durumdan zarar gördü. Av zamanı dışında hayvanları avlamaya çalışan kaçak avcılar hayvan türlerini istedikleri zaman ve yerde öldürürler, bu durum birkaç büyük hayvan türünü yok olmaya kadar itti.

O Zaman Çekip Gidelim

Bir gün dünya üzerinde yaşayan tüm insanlar aniden yeryüzünden yok olursa ne olacağını hiç merak ettiniz mi? Bu senaryo imkansız gibi görünse de, son bin yılda insanlar, 14. yüzyılda Avrupa nüfusunun yaklaşık % 70’ini öldüren Kara Veba veya grip salgını gibi insan nüfusunun büyük bir bölümünü tehdit eden sayısız olayla karşı karşıya kaldı. 1900’lerin başında dünya çapında 75 milyon insanı etkiledi.

2020 yılına damgasını buran COVID-19 salgınının daha da kötüsünü yaşamayacağımız ne malum? Ancak bilimsever.com un bu içeriğinde insanların ortadan kaybolma nedeni ile değil ortadan kaybolursa ne olacağı hakkında konuşalım.

Evim Evim Güzel Evim ‘e Ne Olur?

Tabi ki doğa, yaşadıkları alana zarar vermekten başka bir şey yapmayan insanlar olmadığında mavi gezegendeki üstünlüğünü yeniden kazanacak ve evlerimiz bu durumdan ilk etkilenenler olacak. Onları koruyacak ve bakımını yapacak bir insan olmadan, ahşaptan yapılmış evler termitler tarafından yenilmeye başlayacak, sürüngenler bu evler üzerinde çatlaklar bulacak ve etraflarında yuvalar yapacaklar. Bu tür tahribatlara dayanamayan ahşap binalar sonunda yıkılacaklar ve hiç var olmamış gibi doğaya karışacaklar.

Betondan yapılmış binalar, rüzgar, güneş, soğuk ve yağmur gibi aşırı hava koşulları nedeniyle öncelikli olarka dış cepheleri bakımsızlıktan pul pul dökülecek ve dayanmak için hiç bir şansı kalmayacak.

Soğuk bölgelerde borular donacak ve donan suyun hacminin genişlemesi nedeniyle sonunda patlayacaklar. Bu nedenle bodrumlar ve sığınaklar yavaş yavaş toprak ve suyla dolacak.

Su, tüm büyük yapıların en büyük düşmanı olacaktır.

Hayvanlar Bu Durumdan Nasıl Etkilenir ?

Şöyle güzel bir pazar sabahı erkenden piknik alanına giden bilimsever.com okuyucuları, pişirdikleri kuzuyu yerken “Gergedan avlayan insanlık dışı kaçak avcılara lanet olsun!” diyorlardır belki de!

Eğer bir gün ortadan kaybolursak, bütün hayvanlar insanlardan kurtulmuş olacaklar fakat bu durum  evcil hayvanlar için pek iyi olmaz. Çünkü dünya üzerinde bulunan tüm hayvanların başı boş ve rahat olacaklar. 1,5 milyardan fazla inek, bir milyar domuz ve 20 milyar tavuk, onları avlamaya gelen vahşi etoburlar için hareketli günler başlayacak.

Değerli cins kedilerimiz ve köpeklerimiz de vahşi doğada kendi başlarına kalacaklar. Zaten vahşi ortamda olan avcılarla, yani tilkiler, kurtlar, leoparlar, aslanlar, kaplanlar İle rekabet etmeleri mümkün olmayacak. Bu nedenle, er ya da geç yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaklar belki çok küçük bir kısmı vahşi hayata adapte olarak hayatta kalabilecekler.

İnsanların yok olmasından olumsuz etkilenecek fareler ve hamamböcekleri gibi yaratıklar, ürettiğimiz tüm çöplerin üzerinde yemek yeme lüksüne sahip olmayacaklarından popülasyonlarında ciddi bir düşüş olacaktır. Ayrıca fareler; yılanlar ve şahinler için öğle yemeyi olacaklar.

Birkaç yüz yıl sonra hayvan türleri, insanların varlığından hiç etkilenmemiş gibi popülasyon dengesi sağlanana kadar yeniden çoğalacaklar. Denizlerde, neredeyse insanlar balık tutmaya başlamadan öncekine eşit sayıda balık olacaktır.

Şehirler Ne Hale Gelecekler?

Elektirik kesildiği zaman su tahliye pompaları çalışmayacağı için, günler içerisinde yeraltı tünelleri, metrolar ve diğer bütün yer altı yapıları su ile dolacaklar.

Sudan kaçan kemirgenler saklandıkları yerden yeryüzüne çıkacaklar ve ortalıkta çılgınca dolaşacaklar. Ağaç kökleri, yol sistemleri ile beslenmek için kemirmeye başlayacak ve aşındıracak. Böylece tüm çatlaklardan ve de büyük ağaçların yok olmasından fırsat bulan çalılar tüm dünya yüzeyini kaplayacaklar.

Hayvanat bahçesinde hapsedilmiş ve açıktan ölmemeyi başarabilen hayvanlar, bakımsızlıktan çürüyen kafeslerinden kaçacak ve şehirler büyük ormanlara dönüşecekler.

Su, büyük yapılardan sızarak korozyona yani çelik den yapıların tahrip olmasına neden olacak. Yollar nehirlere dönüştürülürken, yıllar içerisinde  bu binalar yolların üzerine çökecekler.

Bakımsızlığa mahkum olan barajlar çökerek bu ormanların daha çok su ile kaplanmasına sebep olacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu