Teknoloji

Uçaklarda Elektronik Cihazlarımızı Neden Kapatıyoruz?

Havaalanları oldukça sıkıcı ve karışık yerlerdir! Oradan oraya koşuşturup defalarca güvenlik aramasından geçtikten sonra nihayet, bizi gideceğimiz yere götürecek uçağımıza ulaşırız ve bizim adımıza ayrılmış koltuğumuza otururuz. Yerimize geçtikten sonra hoparlörlerden gelen evrensel (ve oldukça klişe olan) anonsu duyarız. “Uçuş sırasında lütfen cep telefonlarınızı ve diğer elektronik cihazlarınızı kapatın.”

Bu anons her yapıldığında bir çok bilimsever.com okuru gibi ekip olarak da bazen merak etmeden duramıyoruz! Neden dünyada! tabletimi, telefonumu kapatmamı istiyor? Üstelik kalkış sırasında herhangi bir telefon görüşmesi yapmayı planlamıyorum bile.

Elektronik Cihazların Hepsi Radyo Dalgaları Yayar

Havacılık kurallarına baktığımızda, dünyanın hemen hemen her yerinde neredeyse aynıdır ve yaklaşık 3.000 metrenin (10.000 fit) altında taşınabilir elektronik cihazların kullanımına izin verilmemektedir.

Çünkü telefonlar, laptoplar ve hemen hemen diğer bütün elektronik cihazlarınız, internet yani mobil şebeke vasıtasıyla 3000 metre aşağıda kalan dünyaya bağlı kalmak için sürekli radyo dalgaları yayma çabasındadır. Uçağın kalkışı sırasında kullan daha doğrusu kullanmayı düşündüğünüz elektronik cihazların kapatılmasının istemesinde ki temel neden de budur. Elektromanyetik girişim !

Pratikte olmasa da teorik olarak radyo dalgaları yayan cep telefonları, oyun konsolları ve  tabletler gibi elektronik cihazların ,uçağın iletişim yeteneklerini etkileyebilecekleri ve uçuşun güvenliğini tehlikeye atabilecekleri iddia edilmektedir. Belki bir tane açık telefon bu durumu çok etkilemez ama uçağın içerisinde ki radyo dalgaları yayan aygıtların sayısı, olması gerekenden daha güçlü radyo dalgaları yaymaya başlarsa veya birden çok aygıttan gelen sinyaller birleşirse sorun büyüyebilir.

Bu Radyo Dalgaları Neden Uçağı Etkiliyor ?

Sıradan bir günde, cep telefonunuz evinizin içinde veya dışarıda (yani herhangi bir yerde) açıkken, telefonunuzun yaydığı radyo dalgaları operatörünüzün hizmet verdiği bir sinyal kulesi bulmakta zorluk çekmez, yani şebekeniz hemen hemen her zaman full çeker. 5 Çubuk! Size en yakın sinyal kulesine bağlanarak bir telefon görüşmesi, whatsapp  yazışmasını karşı tarafa göndermenize izin verir.

Ancak ve ancak, yolcu uçağının içinde havada süzülürken, yüksek hızda hareket eden, yerden çok çok yüksekte bir uçakta olduğunuz için, ağ kulelerinden çok uzaktasınızdır. Bu durumda işler çarpıcı biçimde değişir! Herhangi bir anda, telefonunuzun bağlanabileceği birçok farklı ağ kulesi vardır. Bu nedenle, hem cep telefonunuzun hem de ağ kulelerinizin kafası karışabilir. Bu, telefonunuzun normalden daha güçlü bir radyasyon yaymasına neden olur ve bu (teorik olarak) bir uçağın iletişimini engelleyebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu