İnsanlar

Yaşlandıkça İnsanın Boyu Kısalır mı? Yaşlandıkça Boy Neden Kısalır?

Yaşlandıkça insanın boyu kısalır mı Hiç? Diye garipsiyor olabilirsiniz. Fakat bu, belli bir yaştan sonra herkes için kaçınılmaz bir durum.

Bebeklikte ve çocuklukta nasıl iskelet sistemimiz gelişiyor, kemiklerimiz büyüyorsa; yaşlanınca da bunun tam tersi oluyor. Gelişim süreci durduğu zaman, mevcut gelişim artık negatif yönde seyretmeye başlıyor.

Vücuttaki mineral depoları tükenmeye başlıyor ve bu da kemik ve eklemleri olumsuz etkiliyor. Bilindiği gibi kaslar canlı dokulardır ve uzun süre hareketsiz kalmak kas kaybıyla sonuçlanabilir.

İşte kemiklerin durumu da buna benziyor. Mineral yetersizliği nedeniyle kemik dokusunda kayıplar meydana gelebiliyor. Yaşlandıkça boy neden kısalır? Sorusunun cevabı da burada gizli.

Sevgi Nedir? Bilimsel Olarak İlk Görüşte Aşık Olabilir misiniz?

Yaşlandıkça insanın boyu kısalır mı?

Yaş ilerledikçe osteoporoz yani kemik erimesi riski artar. Bu, kemiğin mineral yapısındaki bozulmadan kaynaklanan bir hastalıktır. Kemiklerin daha kırılgan ve zayıf bir hâle gelmesini ifade eder.

Kemik, taşıdığı kalsiyum minerali sayesinde oldukça sert ve dayanıklı bir yapıdadır. Bu mineralin yoğunluğunda azalma olması ve kalsiyumun kemikten çözülmesi ile birlikte kemik erimesi ortaya çıkar.

Araştırmalara göre 50 yaş ve üzeri bireylerde kemik kırığı görülme ihtimâli daha fazladır.

İnsanlar her yıl kemik dokusunun yaklaşık %1’ini kaybeder. Bu miktar beslenme şekli, cinsiyet ve yaş gibi faktörlere göre değişir.

Özetle; yaşlanınca boy neden kısalır? Sorusunun cevabı; kemik yoğunluk oranının düşmesi, vücutta mineral eksikliklerinin baş göstermesidir.

Yaşlılıkta Boy Kısalması Nedenleri

  1. Kötü duruş pozisyonu da insan boyunun belli bir yaştan sonra azalmasına yol açabilir. Çalışmalar, yanlış oturma alışkanlığına sahip kişilerin boylarında 2.5 cm’lik bir azalma olduğunu göstermiştir.
  2. Kalça, diz ve ayak bileği eklemlerinde meydana gelen kıkırdak hasarları boy uzunluğuna olumsuz etkide bulunabilir.
  3. Spinal diskler baskıya maruz kaldığında bu, omurga yapısını bozabilir ve kişinin boyu belirli bir oranda kısalabilir.

Boy Kaç Yaşına Kadar Uzamaya Devam Eder?

Bu sorunun yanıtı kişiye göre değişmekle beraber, boy çoğunlukla ergenlik dönemi bitene kadar uzamayı sürdürür. Ergenlik sona erdiğinde kişi yetişkinliğe adım atmış olur ve boy uzaması durur.

Boy Kaç Yaşında Kısalmaya Başlar?

35 yaşından sonra kemik dokusu giderek zayıflamaya başlar. Bu, her insanda farklı gelişir. Kimilerinde daha hızlı seyrederken kimilerinde daha yavaş olabilir.

Genellikle 40 yaşındna sonra bu daha da hız kazanır. Uzmanların ifadesine göre, bu dönemden itibaren insanların boyu her yıl bir santim kısalır.

Boyun kısaldığı hemen fark edilmese bile, 50 veya 60’lı yaşlardan itibaren kişi bu değişimin etkilerini kendinde gözlemleyebilir. Örneğin artık eskisi gibi dolapların yüksek raflarından bir şey indirmekte zorlanabilir.

Yaşlanmaya Bağlı Boy Kısalması Engellenebilir mi?

  • Yaşlılığın kemikler üzerindeki olumsuz etkisini önlemek için, genç yaşlardan itibaren spor yapmak ve dengeli beslenmek gerekir.
  • Omurları ve kıkırdakları korumak, bunlar arasında gerçekleşen kan akışının düzenli olmasını sağlamak için germe egzersizlerinden yardım alabilirsiniz. Örneğin yoga bunların başında gelir.
  • Her gün yeterli miktarda su tüketmek, omurları birbirine bağlayan disklerin esnekliğini artırır.
  • Yoğurt, süt, peynir ve benzeri kalsiyum bakımından zengin ürünlere ağırlık verilmelidir.
  • Sardalya, incir, beyaz fasulye, çökelek, badem, tere otu gibi yiyecekler de bolca kalsiyum ihtiva eder.
  • Öte yandan kemik yapısını destekleyecek gıdaların –örneğin kalsiyum içerikli besinlerin- düzenli tüketilmesi de önemlidir.
  • Ayrıca her gün 15 dk boyunca güneş ışığından yararlanmayı da ihmâl etmemelidir. Güneşten gelen ışınlar doğal D vitamini kaynaklarından biridir. Kemiklerin daha güçlü olması yeterince D vitamini almaya bağlıdır.
  • Yiyeceklerden kâfi miktarda kalsiyum ve D vitamini alamıyorsanız bir uzman önerisiyle takviye kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • Duruş bozukluğunuz veya dejeneratif omurga rahatsızlığınız varsa boy kaybını engellemek için doktorunuz omurga destek aparatı kullanmanızı önerebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu