Doğa

Deniz Memelileri Suda Nasıl Nefes Alır?

Deniz Memelileri Suda Nasıl Nefes Alır?

Deniz memelileri denizlerde ya da okyanuslarda yaşayan ya da yaşamları denize bağlı olan memeliler için kullanılan bir sınıflamadır. Memelilere bakıldığı zaman ilk olarak karada evrimleşen canlılar olsa da zaman içinde deniz memeleri, denizde yaşayabilmek için tekrar evrim geçirmiştir.

Deniz Memelileri Hangileridir?

Denizde ve okyanuslarda yaşayan memeli canlılar; yunuslar, balinalar, yüzgeçayaklılar, kutup ayısı, su samuru, deniz su samuru ve sirenlerdir. Yapılan araştırmalar sonucunda memeliler grubu farklı sınıflara ayrılmıştır. Suya bağlı şekilde yaşayanlar için genel olarak deniz memelileri adı verilir. Günümüzde yaşamayan farklı deniz memelileri de bulunur bunlar; deniz ayıları, deniz tembelleri ve desmostylians şeklinde sıralanabilir.

Deniz Memelileri Suda Nasıl Yaşar?

Yunuslar ve balinalar yaygın şekilde bilinen deniz memelileri arasında bulunur. Deniz memelilerin suda nefes alması oldukça ilginç olan konulardan biridir. İnsanlar gibi akciğerli solunum yapan canlıların su altında nasıl yaşadığı oldukça ilgi çekicidir. Yunuslar ve balinalar, suyun altında nefes almaz. Suyun yüzeyine çıkan canlılar, kafalarının üzerinde bulunan solunum açıklığından nefes alır.

Kafalarının üzerinde bulunan açıklık sayesinde aldıkları nefesi suyun altında dakikalar boyunca kullanabilir. Nefeslerini tutma yetileri bulunan yunuslar ve balinalar, nefes aldıktan sonra suyun altında nefeslerini tutar. Balıklardan farklı olarak solungaç solunumu yapmadıkları için nefes almaya tekrar yüzeye çıkan canlılardır.

Suyun altında yaşayan bu memeliler için iki farklı evrimsel süreç vardır. Bunlardan ilki dehidrasyon, ikincisi ise organ hasarıdır. Denizlerde yaşayacakları şekilde geçirdikleri evrimler doğruluğunu yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlamıştır. Evrim geçiren canlılar olsa da söz konusu olan evrim, bulundukları ortama ayak uydurma şeklinde tanımlanabilir.

Deniz Memelileri Karada Yaşayabilir mi?

Suyun kaldırma kuvvetinden faydalanan yunuslar ve balinalar, suyun yüzeyine çıkar ve nefes alır. İnsanlar gibi akciğerleri bulunan canlılar geçirdikleri evrim sonucunda suya bağımlı hale gelmiştir. Deniz memelileri, karada yaşamaya devam etselerdi çok daha küçük vücut yapılarına sahip olurdu. Geçirdikleri evrimler sonucunda çok daha büyük kütlelere sahip olmuşlardır.

Karaya vuran deniz memelileri, kaldırma kuvvetinin ortadan kalkması sonucu hayatını kaybeder. Akciğerleri olan canlılar oldukları için nefes almaları beklense de durum tam olarak bu şekilde ilerlemez. Karada suyun kaldırma kuvveti olmadığı için iç organlarında ezilmeler yaşanmaya başlar. Nefes almaya devam etmeleri mümkün olsa da organların ezilmesi ve hasar olması onları yavaş bir şekilde öldürür.

Deniz memelilerinin özellikleri arasında en dikkat çeken akciğere sahip olmaları olsa da karada yaşamaları mümkün değildir. Organların hasar görmesi dışında ortaya çıkan ısı farklılıkları da yaşamlarının sonlanmasına yol açar. Sucul ortamlarda vücut ısılarını ayarlayan memeliler, kendilerini su ortamına alıştırır. Karaya çıkan bir deniz memelisi, çok daha yüksek bir ısı ile karşılaşır. Karaya çıktıktan çok kısa bir süre sonra vücutları ısınmaya başlar. Dehidrasyona yol açan ısı, organların çalışmamasına yol açar.

Deniz Memelilerinin Özellikleri

Geçmişten bugüne kadar 120 farklı deniz memelisi türü keşfedilmiştir. Deniz memelileri hayatta kalabilmek için çeşitli fizyolojik adaptasyonlar geçirmiştir. Karasal hayattan denizel ortamlara uyum sağladıkları görülen canlılardır. Deniz memelileri sınıfı oldukça geniş bir ailedir. Sadece belirli taksonomik grupları içermeyen canlılardır. İlgi çekici canlılar olmalarının en büyük sebepleri ise insanlar gibi memeli canlılar grubunda yer almalarına rağmen suda yaşamalarıdır. Solunum için yüzeye çıkan canlılar, diğer memelilerle benzer özelliklere sahip olsa da karada yaşamaları mümkün değildir. Deniz memelisi türleri incelendiği zaman sıcakkanlı, iki akciğerli, kalbinde dört boşluğu olan ve memeleri olan canlılar ile karşılaşmak mümkündür.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu