Çevre

Kuraklık Nedir ?

Kuraklık olağan tüm yağışların olmadı gerekenden çok daha az seviyede seyretmesidir. Hidroklorik dengenin bozulması ve su kaynaklarının olumsuz etkilenmesin neden olan kuraklık doğal olay olarakta tanımlayabiliriz. Kuraklık zamanla ürünlerin büyüme mevsimini, yapış yoğunluğunu, yağışın mevsiminin başlamasında da gecikmelere neden olur. Kuraklığın başlıca önemli nedenleri başlangıç ve bitiş zamanının belirsizliği, aynı anda birçok kaynağı etkilemesi, kümülatif artış ve ekonomik boyutunun yüksek oluşudur. Kuraklık üzerinden insanların yaptırım gücü çok fazladır. Doğal kaynakları kirleten insan ilerisi için ciddi olanaksızlıklara yol açmaktadır.

Kuraklık Nedir ve Kuraklığın Nedenleri Nelerdir?

  • Yeraltı kaynaklarının kurutulması
  • Yeraltı sularının bilinçsizce kirletilmesi
  • Su kaynaklarının bilinçsizce kullanılması
  • Ağaçların kesilerek ormanların, bitki örtüsünün yok olması
  • Zararlı sanayi atıklarının doğaya bırakılması
  • Atık suyun geri dönüşümün sağlanmaması
  • İnsanların devamlı olarak doğal suyu kullanması
  • Verimli arazilerin yanlış kullanımı
  • Sanayi fabrikaları ve araç egzozlarının atmosfere sürekli olarak gaz salınması ve sonucunda yapış düzeninin bozulması

Kuraklık Çeşitleri Nelerdir?

Kuraklık tarımsal kuraklık, meteorolojik kuraklık ve hidrolojik kuraklık olmak üzere üç belirgin kuraklık vardır.

Tarımsal kuraklık: Bitkinin köklerinde gelişmesine ve büyümesine olanak sağlayan nemin olmaması sonucudur. Bitkinin büyüme zamanı boyunca suya ihtiyaç duyduğu kritik dönemde suya ulaşamaması topraktaki nemin olmaması tarımsal kuraklığı meydana getirir. Bu kuraklık tipinde toprak derinliği doymuş dahi olsa ürün verimini ciddi anlamda düşürebilmektedir. Düşük nem, yüksek sıcaklık ve kurutuldu rüzgar etkilerin artışına neden olur.

Meteorolojik kuraklık: meteorolojik ölçümler kuraklığı gösteren başta gelen göstergelerdir. Devam etmekte olan meteorolojik kuraklık hızlı bir şekilde kuvvetini arttırabilirken ani bir şekilde sonlandırabilir de. Belirlenmiş zaman periyodunun normalden sapması olarak tanımlanır.

Hidrolojik kuraklık: Uzun sürmüş olan yağış eksikliği sonucunda oluşan yeryüzü ve yeraltı sularındaki eksikliği ifade etmektedir. Bu durum nehir akımı, göl, yeraltı su seviyesi ölçümleriyle takip edilmektedir. Meteorolojik kuraklığın sona ermesinin ardından hidrolojik kuraklık uzun süre varlığını devam ettirebilir.

Küresel Isınma ve Yeni Dünya

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu