Teknoloji

En Çok Kullanılan Klavye: Qwerty

Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. Bu sözü daha önce duyduğunuza eminiz, sizin de bildiğiniz gibi bu söz bilim ve teknoloji için de geçerli. Bir çok alanda değişimler devam edecek ve bu değişimlerin insanlar üzerinde pek çok etkisi olacak. Ancak uzun süredir değişmeyen bazı şeyler de var onlardan biride yaklaşık 150 yıl önce kullanmaya başladığımız QWERTY klavye.

Romanlarını daktilo ile yazan 1900’lerin başındaki büyük yazarlardan tutun, e-posta, sosyal medya ve Whatsapp gibi modern insanın günlük iletişim araçlarının büyük bir parçası haline QWERTY klavye, en çok tercih edilen klavye stili olarak kullanılmaktadır.

Peki bu QWERTY klavye nasıl ortaya çıktı ve nesiller boyu süren yeniliklerden ve değişimden nasıl kurtuldu?

QWERTY’nin Arkasındaki Tarih

Amerikalı bilim adamı Christopher Latham Sholes, QWERTY klavyenin mucididir. Sholes, klavyesini geliştirmek için 1867’de bir patent başvurusunda bulmuştur.

Sholes ‘ a ait daha önce zaten bir klavye dizilimi bulunuyordu. Bu da harflerin yanyana dizili olduğu piyano tipi bir klavyeydi. Piyano tipi klavyede en çok kullanılan İngilizce harf dizileri olan “th”, “st” ve “re” birbirine yakındı. Sholes, bu akışı düzeltmek için, bu ortak harfleri birbirinden belli bir mesafeye yerleştirmeye çalıştı.

Yani, QWERTY klavye, iki elinizle hızlıca yazabilmeniz amacıyla  en iyi yerleşimini belirlemek için birçok daktiloya danıştıktan sonra oluşturuldu. Karışmayı önlemek de bir sorundu, ancak asıl amaç daha hızlı yazmayla sonuçlanacak olası en iyi sırayı bulmaktı.

Sholes, modelini 1973’te Remington and Sons’a sattı. Remington, modelde bazı değişiklikler yaptı ve QWERTY düzeni 1878’de popüler oldu. Remington No. 2 modeli, shift tuşu aracılığıyla hem büyük hem de küçük harfleri kullanan ilk daktiloydu. .

En Hızlı QWERTY ya Diğer Klavyeler

QWERTY klavye mümkün olan en hızlı şekilde yazmamızı sağlayan klavye dizilimi olsa da daha hızlı yazmayı sağladığını iddia eden birçok başka klavye icat edildi, en belirgin olanı DVORAK klavyedir.

DVORAK klavyesi 1936’da Augustus Dvorak tarafından icat edildi. Dvorak klavyesinin en büyük özelliği QWERTY klavyeye nazaran kullanıcının parmak hareketini azaltacağı iddaasıydı.

Kullanıcıların Dvorak klavyesinde QWERTY klavyeye kıyasla daha hızlı yazabileceklerini gösterdi, ama bu kullanıcılar Dvorak klavyede yazmak için eğitim aldı, bu nedenle Dvorak klavye normal herhangi bir eğitim almayan kullanıcıya göre rekabet avantajı sağlamadı.

QWERTY’ye bir başka alternatif de Colemak Klavye. Colemak klavyeler, QWERTY klavyelerine oldukça benzer olduğundan dolayı kullanıcıların QWERTY’den Colemak’a geçiş yapmasını kolaylaştırdı. Dvorak gibi, Colemak klavye de en çok kullanılan harfleri yanyana dizerek kullanıcıların parmak hareketlerini azaltmayı hedeflemiştir.

QWERTY klavyenin hala en hızlı yazılan klavye dizilimi olup olmadığı tartışmalı uzun süre insanların QWERTY klavyeyi tercih edeceği neredeyse kesin!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu