İnsanlar

Bebekler Annesini Ne Zaman ve Nasıl Tanır?

Ailenizin en minik üyesi aranıza katılana kadar son derece heyecanlı bir süreç geçirirsiniz. Peki ya Bebekler Annesini Ne Zaman ve Nasıl Tanır? Asıl macera ve heyecan bundan sonra başlar!

‘Bebeğim ne zaman anne/baba diyecek? İlk adımarını ne zaman atacak?’… Çoğaltmak mümkün. Her şeyden önce bebeğiniz sizin annesi ya da babası olduğunuzu ne zaman fark edecek? Sizi yüzünüden, sesinizden ve kokunuzdan tanıması ne kadar sürecek?

Gelin bu konuyu açıklığa kavuşturalım.

Yenidoğan Bebek Annesini Nasıl Tanır?

Her bebek annesinin kimliğini diğerlerinden ayırt edebilir. Yenidoğan insanları boş bir kâğıda benzetebiliriz. Bu kâğıt yavaş yavaş dolacak, zamanla büyük bir kitap olacak. Her bir insan gibi… Hepimiz ayrı bir hikâye değil miyiz?

Her neyse. Bebeklerin başlangıçta gerçek dünyaya dair bilgisi çok azdır. Fakat bu, tamamen bilinçsiz oldukları anlamına gelmez. İçgüdüleri vardır, hissederler ve tepki verirler.

Yalnızca insanlar değil, öteki canlılar da annelerini tanıyabilirler. Memeli hayvanlar (örneğin fareler) yeni doğduklarında annelerini duyularıyla tanımlar.

Anne ile bebek arasında güçlü bir bağ vardır. Bu nedenle bebeğin annesini tanıması, babasını tanımasından önce gerçekleşir. Hamilelik süresince bebek annesine göbek kordonuyla bağlıdır.

‘Tek bedende iki yürek.’ Dedikleri şey tam da bu! Hâliyle bebeğin annesini daha erken ve daha kolay tanıması şaşırtıcı değildir.

Bebekler Ne Zaman Duyar?

Bebekler annesinin sesini ne zaman duyar? Diye merak ediyorsanız bunun gebelik döneminde başladığını bilmelisiniz. Hep ‘anne’ kavramı üzerinden örneklendirmemiz babaları endişelendirmesin! Fetüs, rahimdeyken dış dünyadan gelen tüm sesleri işitir.

Ona anlattığınız masalları, söylediğiniz ninnileri dinler ve pozitif etkilenir. Bundan emin olabilirsiniz.

Hatta bebekler annesinin kalp atışlarını bile duyabilir. Fetüs, amniyon sıvısının içindeyken hareket, ses ve titreşimden meydana gelen bir ortama maruz kalır. Bunlar bebeği uyarır. Çalışmalar etraftan gelen seslerin direkt olarak anne rahmine ulaşabildiğini göstermiştir.

Tonlama, ritim, müzik; hiçbir kayıp olmaksızın, bizim duyduğumuz gibi anne karnındaki bebek tarafından da işitilir.

Bebek annenin kendi sesini daha güçlü hisseder. Çünkü dış ortamdan gelen seslere kıyasla, annenin sesi kendi vücudundan geçip rahme varır. Bu yüzden bebek annesinin sesini daha net duyar.

Fakat bu sesler ona boğuk gelir. Annenin sesi kemikler ve amniyotik sıvı aracılığıyla iletilir.

Bir araştırma; yalnızca vaktinde değil, erken doğan bebeklerin de annelerini sesinden tanıyabildiğini göstermiştir. Annesinin sesini duyan bebeklerin, daha uzun süre emdiği gözlemlenmiştir. Yabancı kadın sesine maruz bırakılan bebeklerde böyle bir davranış görülmemiştir.

Bebek Doğduktan Sonra Annesini Nasıl Tanır?

Bebekler dünyaya geldiklerinde, -önceden âşina oldukları için- anne sesini diğer seslere daha fazla tercih ederler. Bu yüzden anneler, doğum öncesi bebeğiyle sık sık konuşmaya özen göstermelidir.

Bebek annesinin sesine maruz kaldıkça farkındalığı artar ve onu zamanla annesi olarak benimsemeye başlar.

Öte yandan birkaç ay içinde, babasının ve diğer aile bireylerinin sesini de başka insanlardan ayıracak duruma gelir.

Bebekler Annesini Kokusundan Tanır mı?

İyi haber; bebekler ne zaman koku alır? Sorusunun cevabı da aynı: Hamilelik döneminden itibaren. Bu duyu, bebek anne karnındayken gelişim gösterir.

Fakat orada koklayacak tek bir şey vardır: Amniyotik sıvı!

Amniyon kesesi bebeği saran bir torba olarak nitelendirilebilir. Bebeği darbelerden korur, sağlıklı ve güvende kalmasına imkân tanır, onun için besin görevi üstlenir.

Bebeğiniz doğduktan sonra kokunuzu alabilir ve bu, sizi tanımasını sağlayacak unsurlardan biridir. Yenidoğan bir bebek ağlama krizine girdiğinde, annesinin onu kucağına alması ve ona sarılması kendisini sakinleştirir.

İşte bunun nedeni anne kokusudur. Beslenme, altını değiştirme ve buna benzer eylemler sırasında anne, bebekle yakın temas hâlindedir. Bu da bebeğin, anne kokusuna daha çok maruz kalacağı anlamına gelir.

Karnının doyması, altının temizlenmesi bebeği rahatlatır. Bu sırada duyduğu kokuyu o duyguyla ilişkilendirir. Bu yüzden annesinin kokusu onun için rahatlatıcı, teskin edici bir nitelik taşır.

Nitekim bir bebeğe annesi yokken annesinin bir kıyafetini verelim. Muhtemelen bu da onun sükûnet bulmasına yetecektir. Çünkü üzerinde annesinin kokusu var!

Bebekler Ne Zaman Görür?

Yenidoğanlar görme fonksiyonuna sahiptir ancak görme duyusu yeterince gelişmemiştir. Fakat araştırmalara göre, bebekler insan yüzlerini cansız objelerden daha fazla izleme eğilimindedir. Yüzler bebeklerin daha çok ilgisini çeker. Onlar –tanıyamasalar da- insanların yüzüne bakmayı sever.

Bebekler anneyi ne zaman tanır? Derken görerek tanımayı kastediyorsak bunun koku ve ses ile tanımaktan daha uzun süreceğini belirtelim.

Bebek doğduğunda, maximum 30 santimlik uzaklığı görebilir. Bu da bebeğin emzirilirken, annesinin yüzüne olan mesafesidir. O bakımdan, ‘bebek doğduktan itibaren annesini görür, onunla vakit geçirdikçe yüzünü tanımaya başlar.’ Diyebiliriz.

Ne var ki bebeklerin görme duyusu 1 yaşına kadar gelişimini sürdürür. Çoğunlukla ilk 3-6 ay boyunca, insanları yüzlerinden ayırt edemezler. Bu dönemden sonra yüzleri tanır hâle gelirler.

Ayaklarımızı Örtmeden Uyumak Neden Daha Rahattır ?

İlk birkaç hafta dalga şeklinde gören bebekler, 2-3 ay siyah-beyaz görür. Nihayet altıncı aydan sonra artık renkli görmeye başlar. Hareketleri takip edebilme yetisi gelişir. Görme duyusu giderek güçlenir. Öyle ki 1 yaşına ulaştığında sizden bile net görebilir. 😊

Bebeğimin Beni Tanıması İçin Ne Yapmalıyım?

Gebeliğin 6. Ayından itibaren doğuma kadar ona düzenli bir şekilde hikâyeler okuyun. Güzel şeylerden bahsedin. Bu, bebeğinize kendini emniyette hissettirecek ve strese girmesini önleyecektir. Doğumdan sonra sizi daha çabuk benimser.

Doğumun ardından bebeğinizle devamlı iletişim hâlinde olun. Kimi zaman sevimli bir ses tonuyla konuşun, bebeğinizle bebek olun. Kimi zaman düzgün bir Türkçe kullanarak, karşınızda yetişkin biri varmış gibi muhatap olun. Böyle yapmak, ilerleyen süreçte kullanacağı kelime haznesini şimdiden doldurmanız demektir.

Sonuç olarak bebekler annesine hiçbir zaman yabancı değildir. Onu henüz anne karnındayken tanımaya başlar, doğumdan sonra da dış dünyayla ilişkisi giderek gelişir.

Onlar sizi ve çevresini, tahmin ettiğinizden de hızlı bir şekilde öğrenir. Siz de bebeğiniz hakkında daha fazla şey öğrenmeye bakın!

Kaynaklar

  • https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0095510811001059?via%3Dihub
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3934339/
  • https://www.washington.edu/news/2013/01/02/while-in-womb-babies-begin-learning-language-from-their-mothers/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2717541/
  • https://news.stanford.edu/news/2012/december/infants-process-faces-121112.html
  • https://app.dundee.ac.uk/news/2017/a-mothers-touch-may-help-to-bond-with-unborn-babies.php
  • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/icd.248

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu